Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir içli köfte. Farklı şekillerde yapılsa dahi bilmeyen yöre yok gibidir. Bu yüzden yazarken biraz tedirgin oldum doğrusu 🙂 Ya eksik yazarsam ya yanlışım olursa ya beğenilmez… Uzar da gider… bu yüzden hep erteledim. Umarım tarifi beğenirsiniz. Ancak sizden bir ricam olacak. Lütfen tarifle ilgili görüşlerinizi yazın:) Sizin de katkınız olsun istiyorum. Sevgiler…
Malzemeler:
500 gr. yağsız kıyma
750 gr. köftelik bulgur
1 yumurta
pul biber, tuz, karabiber
İçi İçin:
750 gr kıyma
750 gr. soğan
1 avuç ceviz
1 paket katı yağ ya da tereyağı
tuz, karabiber, maydanoz
(Tercihe Göre) Domatesli ve salçalı sos:
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
1 adet rendelenmiş domates
3 diş sarımsak
1 kaşık tereyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 bardak et ya da tavuk suyu
Tuz, karabiber
Yapılışı:
İçi İçin: 1 paket katı yağ ya da tere yağını tavada eritelim. İçine kıyma ve ince ince kıydığımız soğanları atıp kavuralım. Kavurma işi bitince içine, kıyılmış maydanoz ve ceviz ekleyelim.
Dış yüzeyi için: Bulgur, kıyma, yumurta, tuz iyice yoğrularak bir hamur yapılır. Hazırlanan bu hamurdan avucun içine sığacak kadar parçalar alınarak elde parmak yardımı ile içi açılarak içine hazırlanan iç doldurulur. Yine el yardımıyla kapatarak mekik şekli verilir.
Servis yapılacağı zaman kızartılarak servis tabağına alınır.
İsterseniz bu terkibi haşlayarak da yapabilirsiniz. Haşlamada piştiğini nasıl anlarsınız? İçli köfteler su yüzüne çıkıyorsa pişmişlerdir. Ayrıca köftenizi çıkardığınızda kulak verin ona 🙂 Çıt çıt ses geliyorsa yine piştiğine bir kanıttır bu. Haşlama içli köftede dışını kıymalı yapmasanız da olur.
Sos nasıl yapılır?
Tavada tereyağını kızdırıp ve salçalarla kavurun. Ardından kıyılmış sarımsak ve domates rendesini ekleyin. Onları da biraz kavurun ve et suyu/tavuk suyu ekleyin. Kıvamlı bir sos olana kadar pişirin ve baharatları ekleyin.
Not: Mercimekli ve nohutlu içli köfte de yapıldığını belirtmek isterim 🙂
Afiyet olsun…