Karatay Diyetinde Neler Yasak Neler Serbest?

Canan Karatay’ın ezber bozan diyeti “Karatay Diyeti” pek çok kişinin uygulayabileceği bir diyet. Ancak  başka uzmanların çeşitli eleştiriler getirmesi, diyetin içeriği konusunda hemfikir olunmaması “bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza başvurmadan uygulamayın” dememi zorunlu kılıyor. Zira sanal ortamlarda malumunuz ahkam kesmek kolay. Ancak insan hayatı söz konusu.  Uzmanların mutabık olamadığı bir konuda “herkese göre” demek yanlış olur. Karatay diyetine yapılan eleştirilerden birine örnek vereyim. Mesela Canan Karatay “günde 2 yumurta yiyin” diyor. Kalp uzmanlarının eleştirisi de bu noktada. Karatay, kolesterol diye bir şey olmadığını iddia ediyor. Diğer uzmanlar bu söylemin yanlış olduğunu söylüyor vs…  Yani anlayacağınız bu konuda kafalar karışık. O yüzden kalp, şeker, tansiyon vs. gibi hastalıklarınız varsa doktor kontrolünde bir diyet yapın ve mümkünse diyet menünüzü doktorunuz hazırlasın.

Herhangi bir rahatsızlığı olmayanlar  e birazcık tembellikten müzdarip tombişler iseeee…. buyurunuz efem Karatay Diyetine:)

YASAKLAR

(Glisemik indeksi yüksek gıdalar)

SERBESTLER

(Glisemik indeksi düşük gıdalar)

  Her türlü tahıl unu ve bunlardan yapılmış gıdalar (Ekmeğin her çeşidi) –  Kavrulmuş kuru yemişler   Ceviz, kavrulmamış fındık, badem ve fıstık
  Her türlü şeker, şekerli her türlü gıda, her türlü      tatlandırıcı ve diyabetik ürünler   Glisemik indeksi düşük kuru meyveler, örneğin günkurusu kayısı (3-5 ad), kuru erik vb
  Pirinç, patates, pişmiş havuç   Bulgur, pişmemiş havuç
  Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz   Elma, armut, ayva, portakal, mandalina, şeftali, çilek, erik, kiraz vb (Günde 1 porsiyon)
  Markette satılan tavuk, yumurta ve markette satılan fabrikasyon her türlü ürün ile sucuk,salam, sosis   Serbest dolaşan tavuk, doğal her türlü ürün ve  yumurta ile pastırma
  Her türlü meşrubat (diyet – light ürünler dâhil), meyvalı yoğurt, Nescafe, her türlü alkollü içecekler   Maden suyu, ayran, yoğurt, bol su (günde en az 2 litre), bitki çayı, Türk Kahvesi, filtre kahve
 Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin   Tereyağı, zeytinyağı, fındık yağı,
  Öğütülmüş tahıllar   Et, balık, sebze, salata, bakliyat,
  Saat 19:00 – 20:00 den sonra bir şeyler yemek veya atıştırmak.   19:00 – 20:00 den sonra hiçbir şey yemeyip sadece sağlıklı içecekler tüketmek. (su, kahve, çay, bitki çayları, ayran, soda)
  Sofradan aç kalmak, az ve sık aralıklarla yemek, ara öğünler   Doyana kadar yemek ama öğünler arasında 4,5 – 5 saat geçirmek, tercihan 2 öğün yemek (2,5 veya 3 öğün de olabilir)
  Hareketsizlik   Günde en az yarım saat açık havada yürüyüş

Not: Herhangi bir öğünden sonra 5 saatten kısa sürede acıkıyorsanız ya yanlış (glisemik indeksi yüksek gıdalar) yemişsinizdir ya da çok az miktarda yiyip sofradan doymadan kalkmışsınızdır.)

Leave A Reply

Your email address will not be published.