Adana Güveci Tarifi

Ramazan yemekleri tariflerinden sizlere harika bir iftar yemeği tarifi güveç tarifi: Adana Güveci. Adana güveci nasıl yapılır? Tarifinin incelikleri ve yapılışı hakkında her şey.

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofralarda da bir renklilik bir keyif aldı başını gidiyor. Hal böyle olunca oruçlu iken birbirinden lezzetli yemek tarifleriyle günümüzü geçiriyoruz. Bugün sizler için harika bir geleneksel Adana yemeği olan Adana Güveci’nin tarifini vereceğim. Sofranızdan lezzet eksik olmasın dileklerimle malzemelerimize ve tarifimize başlıyorum.

Adana Güveci için Malzemeler

  • 125 Gram Kuyruk Yağı
  • 1/2 Paket Margarin
  • 3 Tane Kuru Soğan
  • 15 Diş Sarımsak
  • 1 KG Kuzu İncik Eti
  • 10 Tane Yeşil Sivri Biber
  • 1,5 KG Patlıcan
  • 8 Tane Domates
  • 3 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • Yeterince Tuz
  • Yeterince Toz Kırmızı Biber
  • Yeterince Pul Biber

Adana Güveci Yapılışı – Tarifi

Adana güvecinin lezzetine doyamayacaksınız. İlk önce patlıcanlarımızı parçalı soyuyor ardında da küp şeklinde doğruyoruz. Doğradığımız patlıcanları geniş bir kaba koyup üzerine tuz serpip su ekliyoruz. Ekleyeceğimiz suyun miktarı patlıcanı az geçsin yeterli. Bu yaptığımız işlemle birlikte patlıcanın acısını almış olacağız.

Daha sonra domateslerimizi doyuyoruz ve aynı şekil doğruyoruz. Doğradığımız domatesleri ayrı bir kabın içine alıp sarımsakların kabuğunu soyuyoruz. Unutmamanız gereken ayrıntı hiç bir güven tarifinde sarımsak doğranmaz, kabuğu soyulduktan sonra olduğu gibi atılır.

Sıra geldi soğanlarımıza. Soğanlarımızı da küp şeklinde doğruyoruz. Soğan güvece ayrı bir tat verir. Soğanları doğradıktan sonra biberleri de 2 cm olacak şekilde doğruyoruz.

Aldığımız kuzu incik etine geldi sıra. Kuzu etini küp şeklinde doğruyoruz. Malzemelerimiz neredeyse tamam. Sıra geldi güvece.

Güvecimizin içine kuyruk yağını iyice yayıyoruz. Margarini küçük parçalara bölüp güvece atıyoruz. Üzerine sırayla; kuzu incik etini iyice yerleştiriyoruz, biberleri, üzerine de sarımsakları serpiştiriyoruz. Güvece eklediğimiz her malzemeyi bastırarak yerleştirmeyi unutmayın!

Damağımıza göre tuzu, toz biberi ve kırmızı biberi güvecimize ilave ediyoruz. Yıkayıp beklettiğimiz patlıcanların suyunu sıkıp güvece katıyoruz. Biber salçasını üzerine bir miktar su dökerek kıvama getiriyoruz. Kıvama gelince de patlıcanların üzerine döküyoruz.

Güvecin en üstüne de domateslerimizi ekleyip güveci doldurma işlemini bitiriyoruz. Su vb. herhangi bir sıvı eklemiyoruz.

Güvecimizi yaptık. Sıra pişirme için hazırlık evresine geldi. Güvecin üzerini yağlı kağıtla kapatıyoruz ardından alüminyum folyo ile iyice kapatıyoruz.

Güveç nasıl pişirilir?

Yaptığımız güveç tarifi olsun ya da herhangi bir güveçte yemek tarifi olsun, pişirilme işlemini öncelikle odun ateşiyle yanan fırınlarda yapınız. Çevrenizde lavaş ekmeği, pideci ya da odun ateşinde ekmek vb. yapan fırın varsa güveci oraya vermenizi tavsiye ediyoruz. Nedenini soracak olursanız, odun ateşinde pişen güvecin lezzetini hiç bir fırın vermez. Her noktadan aynı derecede ısı alır ve güveç pişiren usta belirli aralıklarla güveci karıştırarak iyi pişmesini sağlar.

Eğer odun fırınında pişirme imkanınız yoksa 240 derecede hazır edilmiş fırında güveci pişirebilirsiniz.

Güvecin pişme süresi ortalama 1 saat kadardır.

Afiyetle yemeniz dileğiyle.

Leave A Reply

Your email address will not be published.